Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kibeszélő

Kellyolvs véleménye

Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása

 

Mire számíthatsz ebben a könyvben? Először is, készülj fel, hogy nem fogod tudni letenni, tehát vegyél magadhoz csipegetni valót és egy bögre kávét. Vagy mégsem jó ötlet? Nos, az érzékenyebb gyomrúak jobb ha nem esznek-isznak az olvasás közben, mert esetleg megbánhatják. Viccet félretéve, tényleg felborít a történet néhány feltételezést, amit eddig az angyalokkal kapcsolatban hittél. Mert hogyan is képzeljük el őket? Őrző, támogató, védő angyalokként, akik láthatatlanul védelmeznek életünk során és végső utunkon elkísérnek. Susan Ee alaposan rácáfol erre, ugyanis megteremtett egy olyan világot, ahol az angyalok pusztítani szálltak alá a mennyből. Tették ezt Gabriel parancsára, aki Isten Hírvivője. Hideg, kegyetlen katonaként viselkedő angyalokról van itt szó, akik a leszámolás napján háborút indítottak az emberiség ellen.
Penryn 17 évesen kényszerül ebben a világban helyt állni, mégpedig úgy, hogy gondoskodnia kell sérült húgáról és mentálisan beteg anyjáról. A világ hat héttel ezelőtt gyakorlatilag megsemmisült körülöttük, azóta nappal bandák garázdálkodnak, éjjel félelmetes lények bukkannak fel.
Penryn úgy dönt, nem maradhatnak tovább a városban és a hegyek felé kell menekülniük. Éjjel indulnak, de nem jutnak messzire, hamarosan egy angyalok közötti csatározás közepén találják magukat. Penryn megmenti egy angyal életét, akit öt másik angyal támadott, és megfosztották a szárnyaitól is. Penryn persze közbeavatkozik, bosszúból egyikük elragadja a kishúgát a tolókocsiból. Penryn azonnal átlátja a helyzetet, meg kell mentenie a földön fekvő haldokló angyalt, hogy az elvezesse őt a társaihoz, hogy megkereshesse a húgát.
Mi a titka a rajongásomnak a könyv iránt?
Angyalok – bármi, ami angyalos könyv, felkelti a figyelmemet és a lámpácska vörösen villog a szemem előtt, amíg el nem olvasom. Oké, volt néhány csalódás, de imádatom még mindig tart.
A világfelépítés – igen, még mindig nagyon-nagyon izgat a poszt-apokaliptikus világ, és itt párosul az angyalok keményebb, véresebb világával.
Penryn – új kedvenc hősnő. Végre.Egy.Nem.Nyavalygó.Belevaló.HŐSNŐ.
Rafi – Nem nehéz kitalálni már az elején, Raffael arkangyalról van szó. WOW. És WOW.

A szerző személyében új kedvencet avattam! E/1 módban meséli el a főhősnő a történetet, friss, erőteljes hangon. Nagyon tetszett a család iránti elkötelezettség kiemelése, ez a tűzön vízen át kitartó hűség. Korán felnőtté kellett válnia, és anyja helyett a saját vállára venni a terhet, hogy a családot biztonságban összetartsa. Végre egy olyan ya regényt tartasz a kezedben, amiben nem csetlő botló tinilány hoz egyre másra ostoba döntéseket.
A poszt-apokaliptikus világ, mint háttér, hozza a szokásos formulákat, a túlélésért küzdő csoportok éppúgy jelen vannak, mint az ételért folyó harc, és az emberek viselkedése is a szokásos módon alakul kiszámíthatatlanná.
Külön meg kell említeni, hogy a történetben Penryn anyja különösen nagy gondot fordított a múltban arra, hogy a lánya a lehető legjobban kiképezze magát önvédelemből. Egy sor drága tanfolyamot végeztetett el vele, tehát Penryn gyakorlott verekedő. A történet során számos harcos jelenetre kerül sor, és a lány képes remekül megvédeni magát. A jelenetek tényleg grafikusan ábrázoltak, nem csak az ütötte-vágta kategória, hanem az olvasó tökéletesen beleélheti magát ezekbe a jelenetekbe, ahol kell ott fáj, ahol megvágta ott vérzik, ahol kék foltos, ott sajog.
Olyan leírásokat kapunk, ami belevisz bennünket, olvasókat is a harcba, vagy épp a sötét erdőben becsinálunk a láthatatlan démonoktól való félelmünkben. Az egész könyvre jellemző egyébként ez a félelmetesen jó leírás-ábrázolás. Valóságosan átérzed az összes érzésüket, az éhségtől kezdve a tehetetlenségen át a félelmekig.
És akkor a romantika.. Rafi nagyon-nagyon igyekszik távol tartani magát Penryntől. Az egész életét a bukott angyalok és embernők szerelmének gyümölcse, a nephilim faj vadászatával töltötte, időtlen idők óta távol tudta tartani magát ettől a csábítástól, és most itt van Penryn. Ártatlan, gondoskodó, makacs, bátor lány, és a kapcsolatuk egyre csak építkezik, a gyűlöletből változik át lépésről lépésre, mindez megtörténik, annak ellenére, hogy mindketten tudják, hogy ez egy tiltott érzés.
Rafi alapjában véve egy rettentően magabiztos, erős, határozott angyal. Most mégis rákényszerül, hogy elfogadja egy „gyenge” emberlány segítségét, elég megalázó helyzet, ráadásul a verbális harc mellett néhány nem kíméletes ütés is elcsattan, az egyéb kibabrálások mellett.
A mellékszereplők közül Penryn anyja az, aki kiemelkedik. Egyértelműen skizofrén, őrült dolgai vannak, mégis végig azt éreztem, hogy több van benne, mint ami kívülről látszik, többet tud.
A vége, huh, szóval inkább az utolsó fejezetek… valamiben jó lesz ha megkapaszkodtok. Elképesztő, szívbemarkoló és erőteljes.
Eszméletlenül várom a következő részt, mert imádtam, hogy a történet alaposan belerondít az angyalokról kialakított képbe, elképesztően izgalmas módon. Végre nem a vallás megszokott manipulatív eszközeivel találkozunk, és ez tetszik. Nem tudjuk meg, valójában ki irányítja az eseményeket, de azt igen, hogy az angyalok nem működnek teljesen együtt.
Egy biztos, ha elolvasod ezt a történetet, többé nem fognak elvarázsolni a giccses bolyhos angyalos történetek, mert ez az igazi.

 

Nittaa véleménye:

Eddig sosem gondoltam így rá, de büszke vagyok, hogy embernek születtem. Tökéletlenek vagyunk. Gyarlók, tudatlanok, erőszakosak, rengeteg problémával küszködünk. De ezzel együtt is büszke vagyok rá, hogy az vagyok, ami, az ember lánya.”

Na kérem szépen, ez igen! Jó szokásomhoz híven fejest ugrottam egy olyan történetbe, amiről csak annyit tudtam, hogy van egy csodálatos borítója, egy jól hangzó címmel és sok ismerősöm szereti. Mit ne mondjak, jól meglepett már az első pár oldalon… egy kérdés visszhangzott végig a fejemben: miért nem szólt nekem senki, hogy egy disztópiáról beszélünk? Ha tudtam volna, már rég elolvastam volna!
(…)
Csodálatos történet ez, minden kis ízében. Nagyon izgalmas, alig lehet letenni, minden kis lopott pillanatban olvastam, ha csak két mondatnyit is tudtam vele éppen haladni. Nagyon tetszett, hogy a vége nem a kifejezett tipikus befejezés, hanem inkább a mindennek megvan a maga ára jelmondat adja át a teljes érzést. Nehéz róla úgy beszélni, hogy ne szóljam el magam. Tényleg nagyon jól fel van vázolva a helyzet, a karakterek szerethetőek, a történetvezetés is megfelelő és olyan fordulatokat tartalmaz, amire a hétköznapi jelzőt nem lehet ráaggatni.
Nagyon várom már ,hogy kézbe vegyem a folytatást!

Az Angelfall sorozatot azoknak ajánlanám, akik ki szeretnének törni a megszokott történetekből, szeretnének új élményeket megélni és nem riadnak vissza, ha valami a maga brutális valójában van leírva. Nem egy habos történet, de pont emiatt szippant be!

 

FairyDust véleménye:

Ismét egy 5 csillagos könyv, amit ha lehetne inkább 6-ra értékelnék.
Nem áll hozzám közel az angyalos fantasy, azonban a gyönyörű szép borító meggyőzött és kézbe vettem. Hjaj, de jól tettem! Ha nem olvastad még, és nem adsz neki esélyt, nem tudod mit hagysz ki…

Összefoglalva a gondolataimat, amik még 2 hét után is kavarognak bennem, ezeket a következtetéseket tudtam levonni a könyvből:
Nagyon egyedi és félelmetes világfelépítés. Nem vagyok ijedős, és nincs is a könyv cimkéi között a horror megnevezés, de esküszöm, hogy nem egy résznél borsódzott a hátam. Este sötétben olvasva többször meg kellett állnom, mert kivert a viz.
Nagyon szimpatikus karaktereket alkotott Susan! A főszereplő lány eszes, kitartó és igazán belevaló. Végre nem egy nyafi lányt kapunk, pedig ez is YA könyv. A szárnyaszegett angyalunk Rafi távolságtartó, erős férfi karakter. Nem nyálas, nem mű… egy igazi adonisz.
Annak ellenére hogy női-férfi párosunk van, romantika alig került a történetbe, ami engem pozitívan ért. Nem kell mindenhova beerőltetni a szerelmi szálakat.
Az utolsó fejezetek csak átsuhantak a kezeim között… a vége igazán gyomorforgató és ijesztő volt.

Tiszta szívvel ajánlom mindenkinek ezt a könyvet. A közeljövőben olvasom is tovább a sorozatot.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.